Na świecie codziennie spożywa się bardzo wiele różnych rodzajów herbat – od tradycyjnej, czarnej, przez zieloną i czerwoną, po różne herbatki ziołowe i owocowe. Oto charakterystyka najpopularniejszych rodzajów tego smacznego napoju.
Herbata czarna
Jest to najbardziej znany napój, który przygotowuje się z liści herbaty chińskiej. Około 90 proc. herbat sprzedawanych w krajach zachodnich to właśnie herbata czarna. Liście poddawane są pełnej fermentacji, co nadaje jej mocny, wyrazisty smak. Następnie mogą być mieszane z innymi roślinami w celu uzyskania ciekawszego aromatu, np. Earl Grey powstaje przez połączenie herbaty i bergamotki.
Herbata zielona
Jest to jedna z najzdrowszych odmian herbat. Jest przygotowywana z tej samej rośliny, co czarna herbata, nie jest jednak poddawana procesowi fermentacji. W ten sposób zachowuje ona wiele z właściwości świeżych liści. Napój zazwyczaj ma kolor jasnozielony lub słomkowy, aromat delikatniejszy niż czarna herbata. Skład naparu zależy w dużym stopniu od warunków, w których rosła roślina. Najbardziej znana japońska odmiana zielonej herbaty, czyli sencha jest produkowana z liści wystawionych bezpośrednio na działanie słońca, co wpływa również na jej smak.
Ten rodzaj herbaty cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na właściwości zdrowotne. W sklepach można znaleźć wiele ciekawych wariantów smakowych, dzięki czemu każdy znajdzie produkt, który przypadnie mu do gustu.
Herbata czerwona pu-erh
Herbata pu-erh poddawana jest procesowi fermentacji, który nadaje jej wyrazisty aromat i smak określany jako ziemisty. Herbarta czerwona to nazwa używane w Polsce, w Azji tym mianem określa się czarną herbatę, w Wielkiej Brytanii roiboos. Pu-erh ma pozytywny wpływ na zdrowie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga spalanie tłuszczu.
Herbata oolong
Ten rodzaj herbaty nie jest bardzo popularny w Polsce. Jest to forma pośrednia pomiędzy herbatą czarną i zieloną. Proces fermentacji liści przeprowadzany jest maksymalnie do 80 proc. Jest produkowana w Chinach oraz na Tajwanie. W zależności od gatunku napar może mieć różne kolory – od jasnożółtego do jasnozielonego, a nawet brązowego.
Herbata biała
Jest przyrządzana z młodych liści i pąków, które nie podlegają fermentacji. Najbardziej delikatna odmiana, pozbawiona cierpkości. Napar ma kolor bladożółty, a nazwa odnosi się do barwy młodych pąków liści. Herbata biała jest produkowana głównie na Tajwanie i w chińskiej prowincji Fujian.
Herbaty ziołowe
Są wybierane z powodu właściwości zdrowotnych. Jednocześnie często mają bardzo bogaty, przyjemny aromat i smak. Popularne rośliny, z których przyrządza się herbaty ziołowe to np. melisa, pokrzywa, hibiskus i mięta.
Yerba mate
Bardzo popularna w Ameryce Południowej. Yerba mate jest przyrządzana z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Aromat naparu jest określany jako trawiasty, niektórym osobom kojarzy się z zieloną herbatą. Tradycyjnie przyrządzanie tego napoju to ceremonia, do której potrzebne są odpowiednie narzędzia i naczynia.